Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skip Navigation Linkslearn-educ-sources

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Αρχεία. Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης

​Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η εκπαιδευτική έκδοση
 
Το πρόγραμμα έχει στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την έννοια του αρχείου καθώς και με τη σημασία της αρχειακής πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και την τεκμηρίωση της ιστορίας. 

Σε πρώτο στάδιο γίνεται συζήτηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σχετικά με τους ποικίλους λόγους διάσωσης και αρχειοθέτησης της πληροφορίας και σύντομη παρουσίαση του κύκλου ζωής των αρχείων και των αρχειονομικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο ΙΑ/ΕΤΕ. Στη συνέχεια οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους ενός σύγχρονου αρχείου, όπως είναι η αίθουσα ερευνητών, η βιβλιοθήκη, το εργαστήριο συντήρησης, το εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, οι χώροι εκκαθάρισης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού, οι μουσειακοί χώροι.

Ακολούθως, μέσα από παιχνίδια και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στην ηλικία και στο επίπεδο των σχολικών ομάδων, οι μαθητές δουλεύουν πάνω στο σχήμα του αρχειονομικού δέντρου, έρχονται σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια από το αρχείο και τις συλλογές της Εθνικής Τράπεζας (έγγραφα, φωτογραφίες, μηχανές γραφείου, σχέδια, χάρτες) και επιχειρούν να τα προσεγγίσουν βάσει αναλυτικών και ερμηνευτικών εργαλείων.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί είναι δύο. Η ανάδειξη της σημασίας και της λειτουργίας των αρχείων μέσα στην κοινωνία, αλλά και πιο ειδικά η γένεση, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη και το ειδικό βάρος που προσέλαβαν τα αρχεία στους επάλληλους κοινωνικούς σχηματισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο είναι το αντικείμενο της έκδοσης με τον ομώνυμο τίτλο Αρχεία. Πηγές γνώσης​, πηγές μνήμης​, που επεξεργάστηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με αρχαιολόγους, ιστορικούς και ιστορικούς της τέχνης.  Επίσης έχει εκδοθεί ένα κόμικ για παιδιά μικρότερης ηλικίας με τίτλο Χαμένος στο Αρχείο, το οποίο στοχεύει στην εξοικείωσή τους με τη λειτουργία και τις δυνατότητες που προσφέρει το Αρχείο.