Αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ (βλ. συλλογή πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας προσφυγικών συλλόγων και άλλες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές) προσεγγίζουμε τον ξεριζωμό του 1922 και την προσπάθεια εγκατάστασης και συνολικής αποκατάστασης των προσφύγων μέσα σε μια νέα κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε για όλους, πρόσφυγες και γηγενείς.
Έχοντας ως στόχους την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ιστορίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. προσέγγιση της έννοιας της προσφυγιάς, της συνύπαρξης, της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας) καθώς και την κατανόηση της αξίας των τεκμηρίων στη διαμόρφωση της Ιστορίας, το πρόγραμμα ξεκινάει με μία παρουσίαση, στην οποία αναλύονται, με τρόπο συνοπτικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε τάξης) το ιστορικό πλαίσιο, ο ρόλος της ΕΤΕ στην αποκατάσταση των προσφύγων, οι τόποι προέλευσης και εγκατάστασης με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους, όπως ενδυμασία, μουσική, χορός, αθλητισμός, προσφυγικές διαδρομές εντός και εκτός Ελλάδας, η επαγγελματική δραστηριότητα κ. ά.) ενώ γίνεται και αναφορά στη θεματική ‘Πρόσφυγες τότε & τώρα’.
Ακολουθούν βιωματικά εργαστήρια με χρήση σύντομων κειμένων, φωτογραφιών, και εγγράφων από το αρχειακό υλικό του ΙΑ/ΕΤΕ, τα οποία περιλαμβάνουν παιχνίδια παρατηρητικότητας και ταχύτητας, παιχνίδια παντομίμας, προσωπικές δημιουργίες ιστοριών.