Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skip Navigation Linksnews

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Τα νέα μας

​​​​​​

Νέα ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου

Για την ανάδειξη του Έργου του ΙΑ/ΕΤΕ, η Διεύθυνση Εφαρμογών Πληροφορικής της ΕΤΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανάπτυξη της νέας βελτιωμένης και εμπλουτισμένης  ιστοσελίδας του ΙΑ/ΕΤΕ.

Η νέα ιστοσελίδα υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού σχεδιασμού των ιστότοπων Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τα πολύτιμα αρχειακά ψηφιακά τεκμήρια και τις συλλογές της Τράπεζας.

Τόσο κατά τον σχεδιασμό, όσο και κατά την υλοποίηση της νέας ιστοσελίδας ελήφθη ιδιαίτερη πρόνοια για την χρήση βέλτιστων πρακτικών ως ακολούθως:

Εικαστική προσέγγιση

Η νέα ιστοσελίδα σχεδιάστηκε με βασικό κριτήριο την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών καινοτομίας και αριστείας, όπως:

​- Βέλτιστη σύνθεσ​η στοιχείων μοντέρνου και κλασσικού σχεδιασμού, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του design ιστοσελίδων μουσείων και πολιτιστικών φορέων.
- Λιτή αισθητική.
- Ευχρηστία, μέσω φιλικής για τον επισκέπτη εμπειρίας χρήσης, με σαφή δομή, συνεπή πλοήγηση και εύχρηστες λειτουργίες.
- Οπτική αποτύπωση των αξιών του ΙΑ/ΕΤΕ. Το Ιστορικό Αρχείο από την ίδια του τη φύση παντρεύει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Αυτή τη μίξη αποτυπώθηκε στην αισθητική της νέας ιστοσελίδας και έμμεσα τονίστηκε η αξία του θεσμού της ΕΤΕ, όχι μόνο ως της σημαντικότερης Τράπεζας στην Ελλάδα, αλλά και ως ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες στον Οικονομικό, αλλά και στον Δημόσιο και Κοινωνικό βίο της χώρας.

​​Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας

Η δομή της ιστοσελίδας αναθεωρήθηκε και τροποποιήθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών-αποδεκτών της, αλλά και για να περιγράφει πιο σωστά και ολοκληρωμένα το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του ΙΑ/ΕΤΕ. ​

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Διεθνής Ημέρα Μουσείων «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό.» 18 Μαΐου 2018

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 με θέμα Μουσεία και δια-δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό την Παρασκευή 18 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 24:00. Ανοίγει τις πόρτες του Μεγάρου Διομήδη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 146 όπου στεγάζεται και φέτος συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ – Διάβαση και ομάδα διπλωματικής εργασίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής παρουσιάζει τις μόνιμες εκθέσεις του και την έκθεση πρωτότυπων τεκμηρίων και σύγχρονων κατασκευών που συνδιοργάνωσε με την ομάδα νέων αρχιτεκτόνων με τίτλο «Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον. Η διώρυγα της Κορίνθου. Όταν η Ελλάδα τολμούσε και θα ξανατολμήσει!» Φιλοξενεί ακόμη την έκθεση χαρακτικής «Αστικό Τοπίο: Πριν και μετά» και στις 20:30 τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ταξίδι στην Ελλάδα» του ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες: 210-8807804


ΗΜΕΡΙΔΑ: «Αντίγραφα Αλληλογραφίας - Ανεξερεύνητη πηγή γνώσης και πολιτισμού.» 7 Ιουνίου 2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑ/ΕΤΕ) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση - Ανάδειξη Εικαστικών Έργων & Βιβλιακού - Αρχειακού Υλικού - «ARTICON» Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Αντίγραφα Αλληλογραφίας. Ανεξερεύνητη πηγή γνώσης και πολιτισμού» http://articon.lab.teiath.gr/copyletters/, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 (10:00 - 14:00), στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα.

Τα αντίγραφα αλληλογραφίας, μια ελάχιστα γνωστή μορφή αρχειακού υλικού, αποτελούν πολλές φορές μοναδικά ιστορικά τεκμήρια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα πρωτότυπα έγγραφα είτε δεν έχουν διασωθεί ή η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι δυνατή. Οι μέθοδοι και τα υλικά αντιγραφής αποτελούν ένα άγνωστο πεδίο, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μελέτης, αλλά δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς στην κοινωνική, ιστορική, οικονομική και πολιτισμική έρευνα. Σκοπός της ημερίδας είναι να προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά με τη βοήθεια καταξιωμένων επιστημόνων και να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες του χώρου σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία αρχειακού υλικού.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένων θέσεων.


Τηλέφωνo επικοινωνίας ARTICON: +30 2105385463

Τηλέφωνα επικοινωνίας IA/ETE: +30 2108807804 και +30 2108807805

Δηλώσεις συμμετοχής στην διεύθυνση: ha-nbg@nbg.gr


ΕΚΘΕΣΗ: «Η βιβλιοθήκη της Κατοχής και της Αντίστασης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Έντυπα τεκμήρια από τη συλλογή Γ. Κ. Διαμαντόπουλου και φωτογραφικά ντοκουμέντα.» 9-12 Οκτωβρίου 2018

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας ως θεματοφύλακας ιστορικής μνήμης συμμετέχει στις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη.» http://freeathens44.org/, για την 74η επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από το γερμανικό ζυγό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα βιβλία που το Ιστορικό Αρχείο διαθέτει για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση. Αποτελούν πρωτότυπες εκδόσεις της δεκαετίας του 1940 και μεταγενέστερες της συλλογής Γ. Κ. Διαμαντόπουλου και ανήκουν σε όλα τα είδη της γραμματολογίας: Επιστημονικές έρευνες, ιστορικές μελέτες, λογοτεχνικά έργα, προσωπικές μαρτυρίες, καθώς και καλλιτεχνικά λευκώματα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης φωτογραφικά τεκμήρια και τυπογραφικό πιεστήριο αντιστασιακών οργανώσεων που απόκεινται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

 

Εγκαίνια έκθεσης και ξενάγηση δημοσιογράφων: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, 12:00

Διάρκεια έκθεσης: 9-12 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας:

  Τρίτη & Παρασκευή: 10:00-13:00

  Τετάρτη & Πέμπτη: 10:00-13:00 και 17:00-20:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ: «Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922. Απώλεια και αποκατάσταση.» 18 Οκτωβρίου-18 Δεκεμβρίου 2018

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συνδιοργανώνει με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδώνhttp://www.kms.org.gr/, έκθεση τεκμηρίων με θέμα: «Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922. Απώλεια και αποκατάσταση.»

Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ που ζωντανεύουν τις μνήμες από την ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση των ανταλλάξιμων προσφύγων στην καινούργια πατρίδα τους. Το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασης, στο οποίο συνέδραμε αποφασιστικά η Εθνική Τράπεζα, αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας:

   Δευτέρα, Τρίτη & Παρασκευή: 09:00 - 14:00

   Τετάρτη & Πέμπτη: 09:00-14:00 και 17:00 - 20:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Tο μέλλον της παράδοσης» 18 Μαΐου 2019

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που φέτος γιορτάζει τα 30 του χρόνια και με τον ιστορικό κ. Χάρη Τζάλα διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019.

Το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Tο μέλλον της παράδοσης». Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που επιτελούν, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες το Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, που περιλαμβάνουν: μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων, εικαστική εγκατάσταση, προβολή ταινιών μικρού μήκους, μουσικά δρώμενα.

Οι περιοδικές εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες  από 18 Μαΐου έως 18 Ιουνίου: Δευτέρα-Tρίτη 10.00-13.00 και Tετάρτη-Πέμπτη 17.00-20.00.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας IA/ETE: +30 2108807804