Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skip Navigation Linkslearn-other-programs-1

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

«Ταξίδι στα αλφάβητα του κόσμου. Αναζητώντας τη γραφή ως έννοια και εικόνα σε διάφορους πολιτισμούς»

​​​​Η εικαστικός, και εμψυχώτρια της δράσης, Ειρήνη Γκόνου, σε συνεργασία με το ΙΑ/ΕΤΕ, οργάνωσε εργαστήριο καλλιγραφίας, που σκοπό είχε να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την εικαστική προσέγγιση της γραφής. Η γραφή είναι το αρχείο της μνήμης, εκφράζει ιδέες και συναισθήματα· μεταφέρει την έννοια, ενώ συγχρόνως είναι μια εικόνα.

Μέσα από παλαιά χειρόγραφα και εικόνες ενεπίγραφων αντικειμένων από διάφορους πολιτισμούς οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν την αρμονική συνεύρεση των γραμμάτων, τη φόρμα και το σχήμα τους. Το ταξίδι στις γραφές και στα αλφάβητα του κόσμου –στο χώρο και το χρόνο– τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν πώς φτιάχνεται το μελάνι, πώς ένα φτερό ή ένα καλάμι γίνονται εργαλεία γραφής, πώς ένα γράμμα γίνεται εικόνα και πώς μία λέξη ή ένα γράμμα μεταμορφώνονται σε εικαστική σύνθεση. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων εφηύρε τη δική του γραφή και την αποτύπωσε στο χαρτί. Ένα γράμμα, μια εξομολόγηση, που παρέμεινε μυστική από τους υπόλοιπους, ή απλώς μια ευχή αποτυπώθηκαν στη σελίδα, μπήκαν στο μπουκάλι και έγιναν κομμάτι του κόσμου του κάθε συμμετέχοντος.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενήλικες του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του ΚΕΘΕΑ Mosaic (20.2.2012) και είκοσι μαθητές ποικίλων εθνικοτήτων της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας (13.5.2011).​​