Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skip Navigation Linkslearn-technology

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Παροχή τεχνογνωσίας

Από το 1994 το Ιστορικό Αρχείο έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων παροχής τεχνογνωσίας το ο​ποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει πέντε διαφορετικούς άξονες:
 
1. Τη συμμετοχή στελεχών το​υ Ιστορικού Αρχείου στην ευαισθητοποίηση υπαλλήλων τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση των τραπεζικών αρχείων και με τη ​διάσωση, διαχείρισ​η​ και αξιοποίηση του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού τους, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. ​

2. Την εκπαίδευση υπαλλήλων άλλων τραπεζών που σκοπεύουν να ιδρύσουν ιστορικό αρχείο σε θέματα διαχείρισης ιστορικού υλικού με τη μορφή πρακτικής άσκησης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

3. Την εκπαίδευση φοιτητών της Σχολής Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της δίμηνης πρακτικής τους άσκησης, και των σπουδαστών των σχολών Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Φωτογραφίας, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης των ΤΕΙ, στο πλαίσιο της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, στις εργασίες εκκαθάρισης, ταξινόμησης, περιγραφής, μικροφωτογράφισης, ψηφιοποίησης και εξυπηρέτησης του Ιστορικού Αρχείου.
 
4. Την εκπαίδευση φοιτητών των οικονομικών, πολιτικών και ιστορικών τμημάτων των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της δίμηνης πρακτικής τους άσκησης στις εργασίες διαχείρισης του αρχειακού υλικού, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναζητούν σε ένα αρχείο πρωτότυπες πληροφορίες για τις ανάγκες των επιστημονικών τους ερευνών.
 
5. Τη συμμετοχή των στελεχών του Ιστορικού Αρχείου, ως εκπαιδευτών, σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα για πτυχιούχους και ανέργους εκπαιδευτικών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης των πανεπιστημίων, του πολυτεχνείου και των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αντικείμενο την οργάνωση ιστορικών αρχείων και τη διαχείριση του αρχειακού υλικού τους.


​​​​​

​​​