Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skip Navigation Linksbuilding_1

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Στερέωση και στεγανοποίηση

​​​​

Όπως είναι γνωστό, τα φορτία χαρτιού προϋποθέτουν μεγάλες αντοχές των κτηρίων που τα στεγάζουν. Το κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου είχε τις απαραίτητες προδιαγραφές αντοχής φορτίου, (1.000 κιλά ανά τ.μ.), αλλά το πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα που κατασκευάστηκε δεν είχαν υπάρξει προβλέψεις αντισεισμικής θωράκισης.​
 
Με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε η βασική αυτή παρέμβαση πλήρους ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτηρίου. Κατασκευάστηκαν νέα φέροντα στοιχεία (τοιχία, υποστυλώματα) σε κατάλληλες θέσεις, όπως προέβλεπε η στατική μελέτη, και παράλληλα ενισχύθηκαν με μανδύες και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα όλα τα υφιστάμενα υποστυλώματα στο εσωτερικό του κτηρίου, καθώς και οι πλάκες των ορόφων, ώστε να αναλαμβάνονται με επάρκεια τα φορτία που προκύπτουν από τη νέα χρήση..
 
​Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού κατά
την ανάπλαση το 2000
​Η εκσκαφή των θεμελίων για την ενίσχυσή
τους το 2000

 

Ο αντισεισμικός έλεγχος έχει καταδείξει την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα αντισεισμικής προστασίας. Τέλος, το κτήριο στεγανοποιήθηκε από ενδεχόμενη εισροή υγρασίας από τα θεμέλια.

​​